Minden ami kutya

Kutyagyógyítás testi lelki rehabilitáció

Kutyagyógyítás testi lelki rehabilitáció

Miért fontos a szocializáció?

2018. október 31. - Jeszenszky Zsuzsanna

Most egy kényes témát fogok érinteni, teszem azért, hogy jobban figyeljünk oda kutyánkra. Sajnos manapság nagyon sok kutyatámadásról lehet olvasni, ami összefügg azzal, hogy a kutya mennyire lett szocializálva. Szocializálni nem csak kölyökkorban lehet, de ott érdemes először elkezdeni. Ha magunkhoz veszünk egy kölyök kutyust, érdemes minél hamarabb szocializálni. Mit is jelent ez? A kölyökkutyának meg kell ismernie a környezetét. A legjobb, ha ilyenkor elvisszük őt kutyaoviba, ahol más kutyákkal, hangokkal, tárgyakkal és szituációkkal ismerkedik meg a kutya. Itt nem csak a kutya fog szépen fejlődni, hanem a gazda is sok hasznos információhoz jut. Minél több dologgal, helyzettel ismerkedik meg a kutya, annál stabilabb lesz felnőtt korára. Viszont, ha felnőtt kutyát hozzunk haza, akkor is tudunk rajta segíteni. Kimondottan vannak szocializációs órák, ahol kutya szintje szerint kezdik el megismertetni vele környezetét. A szocializáció során fontos, hogy a kutyának pozitív élményei legyenek. Ez egy hosszú folyamat, így nem szabad elsietetni a dolgot. A gazdinak itt nagyon türelmesnek kell lennie. Egyik napról a másikra nem fog megváltozni a viselkedése. Mikor érdemes szocializációra menni? A kutya fél hangoktól, emberektől, kutyáktól, tárgyaktól vagy éppen agresszív emberrel, kutyával, tárgyal szemben. A szocializációs órán megtanítják a kutyának a helyes viselkedést, így a rossz beidegződött viselkedés átformálódik. Fontos, hogy itt nem csak a kutyának kell meg tanulnia helyesen viselkedni, hanem a gazdinak is meg kell tanulnia helyesen és tisztán kommunikálni. Vannak nehezebb és könnyebb esetek. Mind a kettőnél fontos a kitartás és hogy a gazda idő előtt ne adja fel. Nincs lehetetlen csak tehetetlen. Én mindenkit biztatók arra, hogy kérjen segítséget, megéri a sok belefektetett energia. Tudnunk kell, hogy a kutya nem direkt viselkedik rosszul, nincsenek bosszúállási vágyai sem. Ő csak teszi a dolgát, még akkor is, ha az nem helyes. Gazdiknak a felelőssége megtanítani kutyájuknak a helyes viselkedést és kommunikálást, ezt a felelősséget nem vehetjük le magunkról. Legyünk tudatosak kutyánk nevelésében, és ha nem megy, forduljunk szakemberhez.

UI: A póráz a szocializációs problémára nem megoldás, attól még kutyánk nem fog meg tanulni helyesen kommunikálni.

Miért nem hatásos a tiltás!

20180505_185242.jpgNagyon sok gazdi, keress meg azzal, hogy tiltja a kutyáját, de az mégsem hatásos. A kutyáknak nagyon kifinomult érzékük van, így nem lehet őket átverni. Ezért a gazdinak kell nagyon résen leni, és figyelni magára, hogy milyen test jeleket ad kutyája számára. Általában, akkor nem szokott sikerülni a tiltás, ha a gazdi mégsem gondolja komolyan, vagy a tiltás inkább dicséretnek hangzott. Amikor tiltunk, figyelni kell, hogy ne odákat mondjunk a kutyánknak „mitcsinálszmegmondtamhogyeztfejezdbeazonnalmertkapszmindjárttőlemegyfülest”

A tiltás szava legyen mindig rövid és figyeljünk oda, hogy amikor tiltunk, legyünk határozottak, hogy közben a kutya érezze, hogy most ezt te komolyan gondoltad. Ha a kutya érzi, hogy közben te mosolyogsz, mivel olyan cuki fejeket vág a kutya, akkor a tiltásod hatástalan lesz számára. Megtanulja ebből a kutya, hogy ha megbánó arcot vág neked, akkor te nem haragszol rá. Ezzel azt éred el, hogy amikor komolyan szeretnéd tiltani, a tiltásod hatástalan lesz. Minél tisztábban kommunikálsz a kutyával, annál hamarabb megtanulja a határokat. Megtanulja, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálnia. A tiltásnál fontos, hogy nem a kutya nevével tiltunk. A másik fontos dolog, hogy a tiltás mellett mindig dicsérni kell a kutyát, amikor jól viselkedik, kommunikál. Csak tiltással nem lehet kutyát képezni, meg kell tanítani neki a jó viselkedést, ezért is kell dicsérni. Összefoglalva a tiltás, akkor lesz hatásos, ha rövid szót használsz és komolyan, határozottan szólsz rá kutyádra („még belül sem mosolyogsz”).

 

Tóbiás gyakorlása

Sziasztok! Készítettem egy kis videó felvételt, hogy nálam, hogy is zajlanak a tanítások. Mindegyik kutyámmal szoktam gyakorlatozni, de most Tóbiás felvételét teszem közé. Nagyon szeret ő ugrándozni és magaslaton lenni, ezért ilyen feladatokat gyakorlok vele. A felvételen látszik ,hogy mind a ketten nagyon élvezzük a tanulást. 

Mitől lesz okos a kutyánk!

A mindennapi foglalkozástól válik kutyánk egyre okosabbá. Sajnos a mai rohanó világunkban, kevés idő jut kedvencünk foglalkozásra, mert várnak minket az otthoni teendők, és a család. Azt gondoljuk, hogy kutyánknak elég a napi séta és játék. Igen ez is sokat számít, de ahhoz, hogy fejlődjön, okosodjon a kutyánk, kevés. Viszont van egy jó hírem, elég csak napi 15 perc foglalkozás, és napról napra majd lehet látni a változást. Az teljesen mindegy, hogy engedelmes feladatokat tanítasz neki, vagy trükköket, a lényeg, hogy a napi séta és játék mellé tedd be a tanítást is.

dscn0566.jpg

Mikor jó tanítani? Bármikor, a lényeg, hogy még a napi evés előtt foglalkozz vele. Én mindig etetés előtt szoktam a kutyáimmal tanulni, nekem ez bevált, de van, hogy a reggeli sétánál. A tanításnál mindig vedd figyelembe saját magadat és kutyádat. Miért? Ha nincs jó kedved, vagy épp ideges vagy, akkor inkább napold el a foglalkozást, mivel a kutya érzi rajtad, hogy most nincs is kedved vele gyakorolni. Fontos, hogy a tanítás mindig örömforrás legyen neked és kutyád számára. Foglalkozás során nem az a fontos, hogy kutyád tökéletesen csinálja meg a feladatot, hanem hogy együtt vagytok, és közben jól érzitek magatokat. Minél több dolgot tanítasz meg kutyád számára, annál gyorsabban fogjátok megtanulni a következő gyakorlatokat. Fő a fokozatosság, ne egyből egy nehéz feladattal kezd, hanem egy könnyűvel. Figyeld meg kutyád adottságait, és olyan feladatokat csináltass először vele, amit ő is szeret. Higgyétek el a kutyák is szeretnek tanulni és ezáltal nem csak a kutyád okosodik, te is megismered őt. A kapcsolatotok még jobban elmélyül. Még egy tanács, ha valami nem sikerül, ne csüggedj, lehet, hogy kell két hét gyakorlás is, de idővel le fog esni neki, hogy mit is szeretnél tőle, de addig is tarts ki, ne add fel, és ha úgy érzed elakadtál, keress engem bátran. Kattintsatok a lenti linkre. Szuzy kutyám fejelget.

https://www.facebook.com/128706800793733/videos/501607986836944/

 

A kutyánk tényleg hasonlít ránk!

A válaszom igen. A kutyák miután már kialakult a kötödés, el kezd viselkedésben hasonlítani a gazdira. Természetesen a kutyának is meg van a maga sajátos fajtabeli viselkedése, de ha gazdi jobban megfigyeli kutyája viselkedését, akkor láthatja, hogy vannak tulajdonságok, amiket tőle vett át. Mi van abban az esetben, ha több kutyánk van, vagy ha több gazdi van? Ezekben az esetekben is meg lehet figyelni, hogy a kutyában mind két gazdi viselkedése megtalálható, és a több kutyánál is megfigyelhető a gazdi más-más tulajdonságai. Ha megfigyeled, a kutyád egész nap csak téged nézz, figyel, persze csak akkor, ha éppen nem alszik, játszik, vagy eszik. Nagyon kitartóan tudnak bámulni minket, lehet, észre sem veszed. Figyelik a testkommunikációdat, milyen helyzetben, hogy reagálsz, miket csinálsz. Nem véletlenül tudják, hogy éppen mikor jött el a sétaidő. Mivel általában van egy napi rutinod, és azt a kutya gyorsan megtanulja, így már előre jelzi neked, hogy itt az idő a sétálásra. De nem csak hasonlítanak ránk, hanem még utánoznak is minket. Volt már úgy, hogy ásítottál vagy épp nyújtózkodtál és utánad csinálta a kutyád is, mert nekem igen. Figyeld hát te is meg kutyád viselkedését és lásd meg benne magadat, fantasztikus érzés, mikor leesik, hogy úristen ezt te szoktad csinálni. Milyen tulajdonságokról beszélek? Hát a belső tulajdonságaidról. Ha van ilyen tapasztalatod, nyugodtan oszd meg velünk is.

Kutyák energiái!

A kutyáknál is a sok felgyülemlett, le nem vezetet feles energia, romboláshoz, rosszalkodáshoz, ásáshoz vagy éppen rossz kommunikációhoz vezethet. Ezért fontos, hogy kutyánkat minden nap megmozgassuk, hogy ez által levezessék az energiájukat. A fiatal kutyák esetében több energiáról van szó, az idősebbeknél pedig kevesebb. Nagyon sok gazditól hallom, hogy a kölyökkutyájukkal nem bírnak és még a tetejében rosszalkodnak. Itt beszélnünk kell arról is, hogy a gazdinak a feladata a kölyökkutyának lekommunikálni, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálnia. Ezek után pedig nincs vége a feladatnak, le kell fárasztani a kutyát. De hogyan? Mivel a kölyökkutya, jóval aktívabb és lefáraszthatatlanabb, ezért neki nem elég a napi séta, vele játszani és tanítani kell őt, hogy elfáradjon. A kölyökkutyák nagyon gyorsan tanulnak, ezért minden gazdit arra biztatók, hogy kezdjenek vele engedelmes feladatokat tanítani, mint az ül, fekszik, lábhoz, marad stb. Viszont a legelső, amire meg kell őt tanítani, az-az, hogy mi a neve. Azután pedig meg kell tanítani neki a behívást „gyere ide”. A fent említett feladatokat a kutya nem egy nap alatt fogja megtanulni, ezért minden nap gyakorolni kell vele. Viszont van egy jó hírem, míg a gazdi tanít, játszik illetve sétál kutyájával minden nap, addig szépen kialakul közöttük a kötödés. A legcsodálatosabb dolog a világon, mikor kutyád szellemként követ téged mindenhova, mert bízik és szeret téged. Tudja, érzi, hogy rád mindig számíthat. A kutyád számára te vagy a minden, ezért arra biztatlak téged, hogy te is tegyél érte meg mindent.

Állatok Világnapja

Én ezzel a kis fotóval szeretném kifejezni hálámat az állatok felé.

Mit is jelent ez valójában nekem. Örömet, boldogságot és feltétel nélküli szeretettet. Ők azok, akik képesek minket feltétel nélkül szeretni. Belegondoltál már, hogy őket nem érdekli a bőröd színe, vagy az izzadságod illata? Míg mi emberek leírjuk egymást, addig ők csak adnak. Nem is várnak el tőlünk sokat, csak egy kis szeretetre, egy kis törődésre vágynak. Őket az sem zavarja, ha csak egy bottal tudsz kedveskedni, mert ők azzal a bottal is nagyon jól eljátszanak. Előttük nem kell magunkat megjátszani, ők ismernek annyira minket, hogy tudják minden másodpercben, hogy éppen hogy érezzük magunkat. Ha kell, odabújnak hozzánk, ha kell, felvidítanak, vagy éppen kiakasztanak. Mind, mind értünk van, nekünk akarnak segíteni, hát figyeljünk mi is rájuk.

Kutyázásban elkövetett hibák

                                         Kutyázásban elkövetett hibák!

Ebben a rohanó világban, azt tapasztalom, hogy mindenki azonnal és rögtön akar változást az életében. Például a kutyám nem fogad szót nekem. Ahhoz, hogy sikert érjünk el a kutyázásban a legfontosabb „a türelem a kitartás és a szeretett”. Szép szavak, de mögötte mély tartalom van. Nem elég kutyánkat szeretni, attól még nem fog nekünk szót fogadni. Viszont, ha napi szinten a séta és játék mellett 15 percet gyakoroljuk vele az alapengedelmességeket, akkor viszont a kutya viselkedése elkezd változni. De fontos itt megemlítsen, hogy nem másnapra lesz jó kutya, hanem a minden napi gyakorlás hozza meg a gyümölcsöt számunkra. Pontosan ezért kell a kitartás, mert lehet, hogy e közben eltelik 2 hónap is. Mégis mindenkinek azt tanácsolom, hogy vágjatok bele, a várva várt eredmény nem fog elmaradni. Beszéljünk egy kicsit a türelemről is. A kutyánk egyből nem fog nekünk leülni, lefeküdni és helyben maradni. Ezeket a feladatokat addig kell gyakorolni, míg a kutya 100%-osan meg nem csinálja. Ehhez viszont türelem kell, mert a tanításnak pozitív élménynek kell lennie, mert csak akkor fog a kutyánk szívesen velünk tanulni, ha közben sok sok pozitív élményt kap tőlünk. Fontos, hogy motiváljuk a kutyánkat és mi is legyünk e közben lelkesek, így a tanulás nem kényszer, hanem egy játék lesz. Tanítás közben pedig kialakul a kötödés. Fontos, hogy minden kutya más ütemben halad a tanulással, ezért ne siettessünk semmit. Mi sem 1 nap alatt tanultuk meg a szorzó táblát. A hangsúly a minden napi gyakorláson van. Ha tanítás közben nem érzed jól magad, akkor ne erőltesd a gyakorlást, akkor vegyél ki szabadnapot, az neked is jár. Fontos, hogy ne kényszert érezzél tanítás közben, mert a kutyádnak nem tudsz hazudni, egyből kiszagolja, hogy nem vagy jó passzba, így neki se lesz kedve veled gyakorolni. 

Remélem írásommal tudtam segíteni, ha kérdésed van, bátran keress meg.

UI.: Pozitív élményekkel gazdag kutyázást kívánok mindenkinek.

 

süti beállítások módosítása