Minden ami kutya

Kutyagyógyítás testi lelki rehabilitáció

Kutyagyógyítás testi lelki rehabilitáció

Ha örökbefogadsz kutyát, akkor ezt érdemes elolvasni!

2020. április 17. - Jeszenszky Zsuzsanna

Örökbefogadással kapcsolatos legnagyobb tévhitek!

Nagyon sok örökbefogadással kapcsolatos problémákkal kerestek fel a gazdik, ezért szeretném átadni azokat az információkat, amik segítenek tovább lépni a kezdeti problémákon. Nekem is jelenleg 5 mentett kutyám van, és mindegyikkel volt valami viselkedési probléma. Hát kezdjünk is bele.

Először is a tévhiteket szeretném eloszlatni a gazdiknál:

Az első tévhit, azért, mert menhelyről hozol ki kutyát, még nem kell agyon babusgatni. Miért? Amikor a kutya mutatja felénk a félelmét, akkor a kutyának nem a babusgatásra van szüksége, hanem nyugodt magabiztos gazdira. Ha ezt a kisugárzást érzi a kutya a gazdin, akkor nagyon hamar megnyugszik. Ha már megnyugodott, na akkor lehet őt babusgatni.

A második tévhit, hogy mivel menhelyes a kutyus, ezért adjál meg mindent neki, hogy jól érezze magát otthon. Sajnos ez a hozzáállás is téves, mert a kutyának nem az számít, hogy mindent meg kap-e. A kutyának egy falkavezérre van szüksége, aki lefekteti a szabályokat. Magyarán megkaphat mindent a kutya, de legyenek otthon szabályok, például, konyhába nem mehet be. A szabály segíti a kutyát, hogy otthon, hogyan is viselkedjen. Ha a gazdi nem szab határokat otthon, akkor szó szerint elszabadul a pokol. A kutya bármit megcsinálhat, nincsenek korlátok. Ezzel a viselkedéssel a gazdi, csak annyit ér el, hogy a kutya pár nap után átveszi teljes mértékben a hatalmat, és ilyenkor szoktak elő jönni a viselkedési problémák. Ezért fontos, hogy ha örökbefogadsz egy kutyust, akkor első perctől fogva hozzál be szabályokat, korlátokat a kutya életébe. Így elkerülöd a további viselkedési problémákat.

Harmadik tévhit, hogy a mentett kutyust nem fegyelmezik, mert szegényt annyi bántás érte, hogy innentől kezdve, a gazdi inkább mindent ráhagy. Ez a hozzáállás is csak növeli a kutyában a viselkedési problémákat. Miért, mert a kutyának fontos az irányítás. Ha nem mutatod meg neki, hogy-hogy viselkedjen, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálnia, akkor a kutya ösztöne az súgja neki, hogy „te jó ég, itt senki nem tudja mit kell csinálnia, akkor én átveszem az irányítást, majd én hozok szabályokat.” Pedig a kutyának ez a viselkedés frusztrációval jár, mert ő nem tudja ellátni a falkavezér szerepét. Ezért fontos, hogy a gazdi már az első nap rászóljon a kutyára, ha valami rosszat csinál.

A negyedik tévhit, hogy kajával majd elnyerem a bizalmát, így egész nap kint hagyom neki a kaját, hogy bármikor tudjon enni. Sajnos ez sem jó. Ha többször szeretnéd etetni őt, akkor inkább reggel és este adj neki ennivalót, és utána tedd el a kaját előle. Miért? A kutyának a bizalmát a türelemmel, kitartással és szeretettel tudod a leghamarabb elérni. Ebben még segít a jutalomfalat is, de ha egész nap kint van neki az ennivaló, akkor nem tudod őt semmivel sem motiválni. Pedig leghamarabb a viselkedési problémákat, úgy tudod korrigálni, hogy amikor éppen jól viselkedik, akkor jutalomfalattal dicséred őt. Ez az egyik dolog, a másik, hogy a kutya szemszögéből nézve, mindig a falkavezér eszik először és a maradékot kapja meg a kutya. Ha egész nap kint van a kaja, akkor a kutya joggal gondolja magáról, hogy falkavezér, és sajnos ez is viselkedésbeli problémákat okozhat.

Az ötödik tévhit, hogy amikor a mentett kutyus, viselkedési problémákkal küzd, akkor a gazdi nem megoldani akarja, hanem elkönyveli a kutyát, hogy ő ilyen, és nem lehet megváltoztatni. Pedig pont ez a hozzáállás tartja a kutyát ebben a rossz viselkedésben. Meg kell érteni a gazdinak, hogy sok foglalkozással át lehet kondicionálni a kutyát, de viszont ehhez az kell, hogy a gazdi is meglássa magában, mi az a viselkedés, ami kiváltja a kutyából a rossz viselkedést. Sajnos én azt tapasztaltam, hogy ezt nehezen fogadják el a gazdik. Pedig a kutyák az energiából és testbeszédből értenek a legjobban. Ha a gazdi változtat az energiáján és a testbeszédén, akkor szépen el kezd változni a kutya viselkedése is.

Ha többet szeretnél erről tudni, akkor bátran keress meg a www.kutyagyogyitas/kapcsolat.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyagyogyitas.blog.hu/api/trackback/id/tr3915619190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása