Minden ami kutya

Kutyagyógyítás testi lelki rehabilitáció

Marly és én - avagy nem mindegyik kölyökkutya neveletlen!

2020. június 08. - Jeszenszky Zsuzsanna

Sok gazdi, leendő gazdi, úgy gondolja - hiszi, hogy a kölyökkutyák rosszak, neveletlenek.

A film megnézése után, a gazdi jogosan gondolhatja azt, hogy ez természetes. Pedig nem kell, hogy az legyen. Valóban a kölyökkutya neveletlen, de csak azért, mert még nem tudja, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálnia. A kölyökkutya szétrág mindent, mivel a fogaival fedezi fel a körülötte lévő világot. Viszont ennek sem kell így lennie. A legjobban a gazdi segíthet a kölyökkutyának, méghozzá azzal, hogy neveli és tanítja. Mi a kettő közötti különbség? Ahhoz, hogy kutyánk szívesen tanuljon, fontos, hogy pozitív megerősítéssel tanítsuk őt. A nevelés pedig annyit jelent, hogy a kutyánk számára szabályokat állítunk fel, amit következetesen betartatunk vele, ezzel lekommunikáljuk például, hogy a konyha asztal tabu téma. Hogyan is lehet ezt megtanítani neki? Úgy, hogy ahányszor a konyha asztalhoz szeretne menni a kutyus, mindig kiküldjük, elküldjük onnan. Amint arrébb ment és lenyugodott, akkor megdicsérjük őt. Így nagyon hamar megtanulja, hogy a konyha asztalhoz nem mehet. Mi kell a neveléshez, tanításhoz? Hát türelem és egy jó nagy adag szeretet, meg humorérzék, mert a kutyák képesek ám kicselezni minket.  Például, elkezd kúszni a konyha asztal felé, hátha a gazdi nem veszi észre a lapos kúszását. Nem csak nekünk, de még a kutyáknak is van humorérzékük. Ezért nagyon fontos, hogy tudjuk, hogy mennyit engedünk kutyánknak.

Ha elakadtál kutyád nevelésében, tanításában, bátran keress meg:

www.kutyagyogyitas.hu/kapcsolat/

Miért mondjuk azt, hogy a "kutya az ember legjobb barátja"?

finally_found_my_new_home.png

 

A kutya nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik, de az egyik legnemesebb tulajdonsága, a feltétel nélküli szeretet. Ő nem nézi, hogy van-e kacsalábon forgó palotád, hogy van-e autód. Nem nézi rossz szemmel, ha bosszúsan kelsz fel, vagy ha későn érsz haza. Ő megelégszik egy jó szóval, simogatással és egy útszéli bottal. Ha rossz kedved van, akkor odabújik hozzád, vigaszt nyújt, és ha kell, beveti minden tudását, hogy felvidítson. Ő akkor is szeret, mikor éppen leszidod, amiért ellopta reggel a papucsodat. Lesi minden mozdulatodat, ezért is tudják olyan jól, hogy éppen milyen kedved van. Ez a legnagyobb erényük. Nem kérnek tőled sokat csak egy kis törődést, jó szót, simogatást. Már ennyivel is megelégszenek, mert feltétel nélkül szeretnek. Ragozhatnám még, hogy miért is ők a legjobb barátunk, de azt hiszem ebben a pár mondatban leírtam a legjobbakat. Hát bátran kérlek arra, hogy most nyisd ki a szíved és engedd be az életedbe a legcsodálatosabb érzést, a SZERETETET!!!

„Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik” Anatole France

Ha örökbefogadsz kutyát, akkor ezt érdemes elolvasni!

Örökbefogadással kapcsolatos legnagyobb tévhitek!

Nagyon sok örökbefogadással kapcsolatos problémákkal kerestek fel a gazdik, ezért szeretném átadni azokat az információkat, amik segítenek tovább lépni a kezdeti problémákon. Nekem is jelenleg 5 mentett kutyám van, és mindegyikkel volt valami viselkedési probléma. Hát kezdjünk is bele.

Először is a tévhiteket szeretném eloszlatni a gazdiknál:

Az első tévhit, azért, mert menhelyről hozol ki kutyát, még nem kell agyon babusgatni. Miért? Amikor a kutya mutatja felénk a félelmét, akkor a kutyának nem a babusgatásra van szüksége, hanem nyugodt magabiztos gazdira. Ha ezt a kisugárzást érzi a kutya a gazdin, akkor nagyon hamar megnyugszik. Ha már megnyugodott, na akkor lehet őt babusgatni.

A második tévhit, hogy mivel menhelyes a kutyus, ezért adjál meg mindent neki, hogy jól érezze magát otthon. Sajnos ez a hozzáállás is téves, mert a kutyának nem az számít, hogy mindent meg kap-e. A kutyának egy falkavezérre van szüksége, aki lefekteti a szabályokat. Magyarán megkaphat mindent a kutya, de legyenek otthon szabályok, például, konyhába nem mehet be. A szabály segíti a kutyát, hogy otthon, hogyan is viselkedjen. Ha a gazdi nem szab határokat otthon, akkor szó szerint elszabadul a pokol. A kutya bármit megcsinálhat, nincsenek korlátok. Ezzel a viselkedéssel a gazdi, csak annyit ér el, hogy a kutya pár nap után átveszi teljes mértékben a hatalmat, és ilyenkor szoktak elő jönni a viselkedési problémák. Ezért fontos, hogy ha örökbefogadsz egy kutyust, akkor első perctől fogva hozzál be szabályokat, korlátokat a kutya életébe. Így elkerülöd a további viselkedési problémákat.

Harmadik tévhit, hogy a mentett kutyust nem fegyelmezik, mert szegényt annyi bántás érte, hogy innentől kezdve, a gazdi inkább mindent ráhagy. Ez a hozzáállás is csak növeli a kutyában a viselkedési problémákat. Miért, mert a kutyának fontos az irányítás. Ha nem mutatod meg neki, hogy-hogy viselkedjen, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálnia, akkor a kutya ösztöne az súgja neki, hogy „te jó ég, itt senki nem tudja mit kell csinálnia, akkor én átveszem az irányítást, majd én hozok szabályokat.” Pedig a kutyának ez a viselkedés frusztrációval jár, mert ő nem tudja ellátni a falkavezér szerepét. Ezért fontos, hogy a gazdi már az első nap rászóljon a kutyára, ha valami rosszat csinál.

A negyedik tévhit, hogy kajával majd elnyerem a bizalmát, így egész nap kint hagyom neki a kaját, hogy bármikor tudjon enni. Sajnos ez sem jó. Ha többször szeretnéd etetni őt, akkor inkább reggel és este adj neki ennivalót, és utána tedd el a kaját előle. Miért? A kutyának a bizalmát a türelemmel, kitartással és szeretettel tudod a leghamarabb elérni. Ebben még segít a jutalomfalat is, de ha egész nap kint van neki az ennivaló, akkor nem tudod őt semmivel sem motiválni. Pedig leghamarabb a viselkedési problémákat, úgy tudod korrigálni, hogy amikor éppen jól viselkedik, akkor jutalomfalattal dicséred őt. Ez az egyik dolog, a másik, hogy a kutya szemszögéből nézve, mindig a falkavezér eszik először és a maradékot kapja meg a kutya. Ha egész nap kint van a kaja, akkor a kutya joggal gondolja magáról, hogy falkavezér, és sajnos ez is viselkedésbeli problémákat okozhat.

Az ötödik tévhit, hogy amikor a mentett kutyus, viselkedési problémákkal küzd, akkor a gazdi nem megoldani akarja, hanem elkönyveli a kutyát, hogy ő ilyen, és nem lehet megváltoztatni. Pedig pont ez a hozzáállás tartja a kutyát ebben a rossz viselkedésben. Meg kell érteni a gazdinak, hogy sok foglalkozással át lehet kondicionálni a kutyát, de viszont ehhez az kell, hogy a gazdi is meglássa magában, mi az a viselkedés, ami kiváltja a kutyából a rossz viselkedést. Sajnos én azt tapasztaltam, hogy ezt nehezen fogadják el a gazdik. Pedig a kutyák az energiából és testbeszédből értenek a legjobban. Ha a gazdi változtat az energiáján és a testbeszédén, akkor szépen el kezd változni a kutya viselkedése is.

Ha többet szeretnél erről tudni, akkor bátran keress meg a www.kutyagyogyitas/kapcsolat.hu

ONLINE TANÁCSADÁS!

Egy kedves gazdi keresett meg engem, azzal a problémával, hogy a kutyájával nem tud lemenni sétálni, mivel a kutya retteg a külvilágtól, és egyfolytában csak húzza haza Őt.

Először is az volt a célom, hogy megtaláljam a lelki gyökerét a problémának, ezért faggattam a gazdit, hogy meséljen többet magáról és a kutyusról. Majd elláttam tanácsokkal, hogy milyen lépéseket tegyen meg, hogy a kutya viselkedése megváltozzon. Eltelt egy két nap és kaptam egy üzenet, hogy sajnos még mindig nagy a probléma segítsek. Ekkor mélyebben rákérdeztem a gazdinál, hogy Ő, hogy érzi magát, mivel a kutya teljes mértékben át tudja venni a szorongást a gazditól. Kértem a gazdit, hogy dolgozzon saját magán is, ne csak a kutyán. Aztán a gazdi részéről jött a felismerés, hogy igazam van. Innentől kezdve pedig elindult a változás. A gazditól kaptam egy videót, hogy most már napi 3x mennek le sétálni, és a kutyus imád kint lenni. Én meg nagyon boldog vagyok, hogy így online is tudtam segíteni nekik.

Fantasztikus érzés, mikor a kuncsaftod elindul a változás útján, és látod Őt és a kutyáját, hogy boldogak. Én ezért szeretem a munkámat. Keressetek bizalommal.

A változás mindig a gazdinál kezdődik és utána követi a kutya viselkedése is.

Bizalom nélkül nincs változás, ezért fontos hinni, bízni magunkban.

Sportolni kutyával?

Igen. Csak tanácsolni tudom mindenkinek. Miért? Mert a sport által nem csak levezetjük a kutyánk feles energiáit, hanem a kapcsolatunk is változik, mégpedig pozitív irányba. Hogyan? Amikor együtt sportolunk kutyánkkal, vannak szabályok, hogy a kutyának és a gazdinak mit is kell csinálnia. Ez azt jelenti, hogy először a gazdi tanulja meg, majd a kutyát kezdi tanítani. Ez idő és türelem, de megéri. A kutya szépen megtanulja, hogy mit is kell csinálnia, és ha már tudja, akkor el kezd figyelni a gazdájára. A végén a gazdi és kutya teljes összhangban találja magát, ami csodálatos érzés. A sok munka meghozza a várva várt eredményt, és akkor ott kicsordul egy boldogság könnycsepp. Igen, megcsináltuk együtt. Boldog a gazdi és boldog a kutya. Miért? A kutya mindig minden percben meg szeretne felelni a gazdájának, hogy örömet okozzon számára. Még a félelmét is legyőzi, csak hogy jeleskedjen gazdájának. Fantasztikus látni, ahogy napi foglalkozások hatására a kutya megcsinálja az adott feladatot, amit előtte még nem tudott. Ott szokták elkövetni a legnagyobb hibát a gazdik, hogy túl nagy elvárásaik vannak a kutyával szemben. Ez az elvárás gátat szab a kutya fejlődésében is, mivel érzi a gazdájában. Ezért arra bíztatok mindenkit, hogy legyetek türelmesek, higgyétek el megéri. Saját élmény: Szuzy kutyám nem volt hajlandó semmilyen engedelmességi feladatot megcsinálni. Inkább ott hagyott engem. Ekkor rájöttem, hogy túl sokat vártam el tőle, ami görcsös akarást okozott nálam, így idegessé váltam. Majd mikor játékosan álltam hozzá a feladatokhoz, egyből megcsinálta és nem hagyott ott. Fantasztikus érzés volt a felismerés.

szuzy_sportol.png


„Ha egyszer a kutyád elmondhatná, mi mindent lát, érez, hall és szagol benned, beleértve minden lelkiállapotodat, és a bajaidat, még tán a jövődet is, többé nem kellene pszichológushoz menned.” Müller Péter

Bizalom!

Ahhoz, hogy harmonikus kapcsolatot tudjunk kialakítani a kutyánkkal, nagyon fontos a bizalom. Miről is van szó? Először is magadban bízzál, hogy képes vagy minden helyzetben irányítani a kutyádat. Másodszor bíznod kell a kutyádban is, hogy nem rohan el mellőled, és ha hívod, akkor visszajön hozzád. Ez nem egyik napról a másikra fog kialakulni. Ez egy folyamat, amiben mind a ketten haladtok és fejlődtök. Azt tudnod kell, hogy lesznek rossz napok, és lehet, hogy úgy érzed, hogy ez neked nem fog menni. Tudd, hogy természetes a kapcsolatotokban a hullámvölgy, ezáltal is tapasztalsz. Arra kérlek, ne add fel, mert akkor megérzi a kutya, tartsál ki és meg lesz az eredménye. Ezért is szoktam mondani, hogy a kutyázásban 3 dolog elengedhetetlen: türelem, kitartás és a szeretet. Ez visz majd titeket előre. Van egy jó hírem, mindezek a dolgok tanulhatóak. Saját élmény: a kutyám addig csinált nekem meg mindent, míg meg nem látott egy másik kutyát. Borzasztóan bosszantott a dolog, és ezen változtatni szerettem volna. Először is megtanítottam a kutyámnak az ül, és a marad vezényszót. Amikor láttam, hogy jönnek kutyák magamhoz hívtam, leültettem és mondtam neki, hogy marad. Ezt naponta többször gyakoroltattam vele. Nem mindig sikerült ott maradnia a kutyának, de akkor megfogtam és újra leültettem. Csak a mehetsz vezényszóra engedtem el. A sok gyakorlásnak köszönhetően mára már, csak akkor megy el mellőlem, ha meghallja, a mehetsz vezényszót.

„A kutya nem azt nézi, hogy milyen szép vagy, csak azt nézi, hogy milyen szép a lelked.” Mive Nolis

 

Kutyák rosszalkodásai!

Beszélgessünk egy kicsit a kutyák rosszalkodásairól. Azt gondolná a gazdi, hogy bosszúból csinálja a rosszalkodást, mivel otthon hagyta magára. Pedig valójában csak arról van szó, hogy a kutyának az energiája nem lett levezetve, lemozgatva, így a fölös energiáját ilyen formában vezette le. Ezért szokták mondani, hogy fáradt kutya a jó kutya, mert ilyenkor nem kell otthon levezetnie az energiáját, mert azt már megtette. Milyen lehetőségünk van, hogy fáradt legyen a kutyánk. Sok fajta energia levezetés van. Minden kutyánál más és más technika jön be. Amire figyelni kell, hogy ne csak testileg, hanem szellemileg is fárasszuk le a kutyánkat. Nekem mi vált be. Én a reggeli sétánál, nem csak sétálunk, hanem engedelmes illetve trükkös feladatokat adok a kutyáim számára. Majd mikor látom, hogy agyban fáradnak, akkor még minimum 20 percet labdázom velük. Ilyenkor, ha elmegyek ügyet intézni, úgy térek haza, hogy minden a helyén van. Viszont nálam is előszokott fordulni, hogy reggel nincs annyi időm, hogy foglalkozzak a kutyáimmal, viszont ebben az esetben többször fordul elő, hogy valamit szétszednek a kutyáim. Ilyenkor nem leszidom őket, hanem csendben takarítok, és legközelebb pedig úgy intézzem a dolgaimat, hogy előtte jusson annyi időm, hogy levezessem a kutyáim energiáit. Azt tudnunk kell, hogy testileg jóval többet bírnak a kutyáink, így fontos hogy szellemileg is fárasszuk őket. Keresetek bátran, ha tanácsra van szükségetek.

Miért fontos a szocializáció?

Most egy kényes témát fogok érinteni, teszem azért, hogy jobban figyeljünk oda kutyánkra. Sajnos manapság nagyon sok kutyatámadásról lehet olvasni, ami összefügg azzal, hogy a kutya mennyire lett szocializálva. Szocializálni nem csak kölyökkorban lehet, de ott érdemes először elkezdeni. Ha magunkhoz veszünk egy kölyök kutyust, érdemes minél hamarabb szocializálni. Mit is jelent ez? A kölyökkutyának meg kell ismernie a környezetét. A legjobb, ha ilyenkor elvisszük őt kutyaoviba, ahol más kutyákkal, hangokkal, tárgyakkal és szituációkkal ismerkedik meg a kutya. Itt nem csak a kutya fog szépen fejlődni, hanem a gazda is sok hasznos információhoz jut. Minél több dologgal, helyzettel ismerkedik meg a kutya, annál stabilabb lesz felnőtt korára. Viszont, ha felnőtt kutyát hozzunk haza, akkor is tudunk rajta segíteni. Kimondottan vannak szocializációs órák, ahol kutya szintje szerint kezdik el megismertetni vele környezetét. A szocializáció során fontos, hogy a kutyának pozitív élményei legyenek. Ez egy hosszú folyamat, így nem szabad elsietetni a dolgot. A gazdinak itt nagyon türelmesnek kell lennie. Egyik napról a másikra nem fog megváltozni a viselkedése. Mikor érdemes szocializációra menni? A kutya fél hangoktól, emberektől, kutyáktól, tárgyaktól vagy éppen agresszív emberrel, kutyával, tárgyal szemben. A szocializációs órán megtanítják a kutyának a helyes viselkedést, így a rossz beidegződött viselkedés átformálódik. Fontos, hogy itt nem csak a kutyának kell meg tanulnia helyesen viselkedni, hanem a gazdinak is meg kell tanulnia helyesen és tisztán kommunikálni. Vannak nehezebb és könnyebb esetek. Mind a kettőnél fontos a kitartás és hogy a gazda idő előtt ne adja fel. Nincs lehetetlen csak tehetetlen. Én mindenkit biztatók arra, hogy kérjen segítséget, megéri a sok belefektetett energia. Tudnunk kell, hogy a kutya nem direkt viselkedik rosszul, nincsenek bosszúállási vágyai sem. Ő csak teszi a dolgát, még akkor is, ha az nem helyes. Gazdiknak a felelőssége megtanítani kutyájuknak a helyes viselkedést és kommunikálást, ezt a felelősséget nem vehetjük le magunkról. Legyünk tudatosak kutyánk nevelésében, és ha nem megy, forduljunk szakemberhez.

UI: A póráz a szocializációs problémára nem megoldás, attól még kutyánk nem fog meg tanulni helyesen kommunikálni.

Miért nem hatásos a tiltás!

20180505_185242.jpgNagyon sok gazdi, keress meg azzal, hogy tiltja a kutyáját, de az mégsem hatásos. A kutyáknak nagyon kifinomult érzékük van, így nem lehet őket átverni. Ezért a gazdinak kell nagyon résen leni, és figyelni magára, hogy milyen test jeleket ad kutyája számára. Általában, akkor nem szokott sikerülni a tiltás, ha a gazdi mégsem gondolja komolyan, vagy a tiltás inkább dicséretnek hangzott. Amikor tiltunk, figyelni kell, hogy ne odákat mondjunk a kutyánknak „mitcsinálszmegmondtamhogyeztfejezdbeazonnalmertkapszmindjárttőlemegyfülest”

A tiltás szava legyen mindig rövid és figyeljünk oda, hogy amikor tiltunk, legyünk határozottak, hogy közben a kutya érezze, hogy most ezt te komolyan gondoltad. Ha a kutya érzi, hogy közben te mosolyogsz, mivel olyan cuki fejeket vág a kutya, akkor a tiltásod hatástalan lesz számára. Megtanulja ebből a kutya, hogy ha megbánó arcot vág neked, akkor te nem haragszol rá. Ezzel azt éred el, hogy amikor komolyan szeretnéd tiltani, a tiltásod hatástalan lesz. Minél tisztábban kommunikálsz a kutyával, annál hamarabb megtanulja a határokat. Megtanulja, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálnia. A tiltásnál fontos, hogy nem a kutya nevével tiltunk. A másik fontos dolog, hogy a tiltás mellett mindig dicsérni kell a kutyát, amikor jól viselkedik, kommunikál. Csak tiltással nem lehet kutyát képezni, meg kell tanítani neki a jó viselkedést, ezért is kell dicsérni. Összefoglalva a tiltás, akkor lesz hatásos, ha rövid szót használsz és komolyan, határozottan szólsz rá kutyádra („még belül sem mosolyogsz”).

 

Tóbiás gyakorlása

Sziasztok! Készítettem egy kis videó felvételt, hogy nálam, hogy is zajlanak a tanítások. Mindegyik kutyámmal szoktam gyakorlatozni, de most Tóbiás felvételét teszem közé. Nagyon szeret ő ugrándozni és magaslaton lenni, ezért ilyen feladatokat gyakorlok vele. A felvételen látszik ,hogy mind a ketten nagyon élvezzük a tanulást.